Terdapat beberapa cara untuk menjadi pemilik saham, jika anda seorang individu. Mari kita lihat dengan lebih dekat pada yang paling biasa di antara mereka.

Pertukaran. Di Rusia, promosi boleh didapati di Moscow dan St. Petersburg. Tetapi untuk membeli mereka, anda memerlukan bantuan perantara, yang dipanggil broker. Mereka membuka akaun dan menyediakan akses ke terminal perdagangan — aplikasi atau program di mana perdagangan dijalankan. Di sana anda akan dapat membuat transaksi dan membeli saham sendiri, menolak komisen kepada broker untuk setiap operasi.

Penerbit. Anda boleh membeli sekuriti tanpa perantara dari syarikat yang mengeluarkannya.

Tetapi kaedah ini tidak selalu tersedia, kerana tidak semua syarikat menjual saham secara langsung. Di samping itu, jika anda membentuk portfolio pelaburan daripada sekuriti syarikat yang berbeza, lebih rasional untuk menguruskannya melalui broker.

Pelabur dan syarikat swasta. Ini adalah satu lagi cara untuk membeli sekuriti tanpa broker. Tawaran sedemikian biasanya diletakkan pada perkhidmatan dan sumber khusus, jadi ia patut menjejaki mereka jika anda akan membeli saham dari bursa. Setelah menemui tawaran yang anda minati, anda perlu melibatkan notari dan membuat kontrak jualan, dan kemudian memindahkannya ke pendaftar – dia akan menghantar saham ke akaun deposit pemilik baru.