Panduan terperinci bagi mereka yang ingin memulakan cara mereka dalam pelaburan. Kami memberitahu anda apa saham dan bagaimana untuk membelinya untuk individu.

Apakah Stok?Stok adalah sekuriti yang dibeli untuk tujuan menjana pendapatan. Setelah pelabur membeli sekurang-kurangnya satu saham, dia adalah pemegang saham. Tetapi semakin sedikit saham yang dia miliki, semakin tidak penting peranannya. Dengan cara yang sama proses membuat keuntungan diatur: lebih banyak sekuriti, lebih banyak pendapatan. Seorang individu boleh mendapatkannya dalam dua cara:

Sebagai dividen

Ini adalah sebahagian daripada keuntungan yang diagihkan oleh syarikat kepada mereka yang memiliki sekuriti. Pembayaran boleh dibuat sekali setahun, kurang kerap atau lebih kerap-kekerapan bergantung kepada dasar dividen perniagaan;

Daripada penjualan saham

Dengan membelinya dengan harga yang lebih rendah dan menunggu kos meningkat, anda dapat menjana perbezaan. Jadi ada peluang untuk meningkatkan pelaburan pada masa-masa tertentu. Tetapi kemungkinan pulangan yang tinggi dikaitkan dengan risiko: nilai stok mungkin jatuh di bawah harga yang anda bayar untuknya.